Jag får ofta brevfrågor från elever som arbetar med projekt i skolan. Här är svaren på några av de vanligaste.
Varför blev du författare?
Jag har alltid tyckt om att skriva, läsa och fantisera. Jag tycker om att hitta på historier och att fundera över vad som rör sig inom människor.
Vad skulle du velat bli om du inte hade blivit författare?
Journalist, eller något annat yrke där man får skriva mycket!
Har du någon utbildning för att bli författare?
Jag har inte gått någon särskild författarutbildning, fast numera finns det faktiskt sådana på olika folkhögskolor och på universitetet i Göteborg. Men jag har läst en del olika ämnen på universitetet och det har jag nytta av som författare, för om man ska skriva böcker är det bra att vara ”allmänbildad”.
Har du något annat yrke än författare?
Nej, jag är författare på heltid. Men jag skriver inte bara böcker utan också filmmanus och artiklar i olika tidskrifter. Jag är också ofta ute och berättar om mina böcker i skolor och på bibliotek.
Är det roligt att vara författare?
Ja, det är det roligaste yrke jag kan tänka mig. Men det är också jobbigt och lite ensamt. Man måste ha mycket självdisciplin för att sätta sig och skriva varje dag, inte bara när man råkar ha lust!
Var kommer dina idéer ifrån?
Det här är en fråga som jag ofta får, och som är väldigt svår att svara på. Det kan vara något jag läser, eller hör talas om, som sätter igång fantasin. Sedan kopplar jag nästan alltid ihop det med saker som jag själv har varit med om och känslor som jag minns från olika situationer. Annat hittar jag på. Berättelsen växer oftast fram bit för bit. När den känns någorlunda färdig kan jag börja skriva ner den – men det dyker alltid upp nya idéer medan jag skriver och ibland blir berättelsen rätt annorlunda än jag hade tänkt från början.
När och var skriver du?
När jag håller på med en bok skriver jag varje dag. Jag skriver på förmiddagen och brukar hinna med mellan tre och fem sidor på tre timmar. Resten av dagen går åt till att bearbeta det jag har skrivit och fundera över vad jag ska skriva nästa dag. Jag har ett arbetsrum hemma i vår lägenhet i Stockholm, men allra helst skriver jag i vårt sommarhus i Bohuslän.
Skriver du för hand eller på dator?
Jag skriver alltid direkt på datorn. Jag tycker det är lättare att få en överblick över texten på det sättet, och framför allt lättare att ändra, stryka, flytta om.
Hur lång tid tar det att skriva en bok?
Innan jag börjar på en ny bok har jag oftast gått och funderat på den rätt länge – minst ett par månader, ofta ett år. Sedan när jag väl skriver tar det mellan två och tre månader, om det är en ungdomsbok på 150-200 sidor.
Har du själv varit med om det du beskriver i dina böcker?
Ingen av mina böcker är direkt självbiografisk. Men i alla böckerna finns det händelser som jag har upplevt själv, fast det kanske inte gick till exakt så som det gör i böckerna. Och i mina huvudpersoner, särskilt Steffi, finns det mycket av mig själv som jag var när jag var tonåring.
Vilken av dina böcker tycker du bäst/sämst om?
Den frågan får jag ofta, och jag kan faktiskt inte svara på den! Som författare kan man inte se på sina egna böcker utifrån. Andra får avgöra vad som är bra eller dåligt.
Har du skrivit några böcker för vuxna?
Jag har skrivit tre böcker som bara är för vuxna. Men jag vet att många vuxna också läser speciellt böckerna om Steffi och Nelli, och tycker om dem. Jag tror egentligen inte att man behöver skilja så noga mellan böcker för barn/ungdomar och böcker för vuxna. En bra ungdomsbok fungerar lika bra för vuxna läsare.
Vilka böcker tyckte du om när du var barn?
När jag var riktigt liten gillade jag Pippi Långstrump och Lennart Hellsings verser och ramsor. Lite senare var L.M. Montgomerys böcker om Anne på Grönkulla och om Emily några av mina favoriter. Jag tyckte också mycket om Lisa Tetzners böcker om barnen i 67:an.
Har du några förebilder när du skriver?
Det finns många författare som har påverkat mig på olika sätt. Bland barn- och ungdomsförfattarna är till exempel Maria Gripe och de engelska författarna Aidan Chambers och Michelle Magorian förebilder för mig. Fast till slut måste man ju hitta sitt eget språk och sitt eget sätt att berätta!
Har du några råd till barn/ungdomar som vill skriva?
Läs mycket, av många olika författare! Skriv mycket och försök hitta någon som kan läsa det du skriver och ge konstruktiv kritik. Och bestäm alltid hur en berättelse ska sluta innan du börjar skriva!
Har du någon familj?
Jag har en man som heter Per och två döttrar: Sara som är född 1976 och Rebecka som är född 1982. Och tre barnbarn: Cornelia, Sam och Max.
Har du några husdjur?
Nej, inte nu. När jag var barn hade vi en hund, och när jag flyttade hemifrån skaffade jag katt, men den blev jag allergisk mot och var tvungen att ge bort. Mina döttrar har haft ökenråttor, hamstrar, kaniner, guldfiskar och en ödla, men nu är det slut med det.
Vad gör du på din fritid?
Jag läser mycket, förstås, och går gärna på bio och teater. Jag tycker om att vara på landet, att promenera, plocka svamp och åka skidor. Att umgås med min familj och mina vänner.
Brukar folk känna igen dig på gatan?
Nej, som tur är! Jag har ingen alls lust att bli ”kändis”. Det viktiga är inte jag som person, utan mina böcker – att de blir lästa och omtyckta.
Vem skulle du vilja vara om du var någon annan?
Jag trivs faktiskt rätt bra med att vara mig själv. Men ibland skulle jag önska att jag kunde förvandla mig till huvudpersonen i den bok jag håller på med. Att jag kunde uppleva inifrån hur det känns att vara Steffi, eller Nora, eller … Det är egentligen det som man hela tiden sysslar med som författare – att förvandla sig till någon annan.