Odysseus pojke

”Stigen slingrade sig upp och ner för branta backar, men pojken var inte trött. Ibland sprang han ett stycke bara för att det var så skönt att känna den ljumma vinden mot ansiktet, ibland saktade han in för att titta på en fladdrande fjäril eller en skalbagge med glänsande skal. Då skuttade hunden före, innan han stannade längre fram på stigen och väntade med hängande tunga och viftande svans.
De hade ingen brådska, fast solen hängde som ett väldigt gulrött plommon över bergskammen bakom dem och snart skulle försvinna. Det var som om dagens sista värme pressades ut som saften ur en mogen frukt, den strömmade över marken och fick doften av timjan och rosmarin att stiga i ett moln som nästan gjorde honom yr i huvudet.

I ena handen kramade han den vackra snäckan som han hade fått av sin farmor. Den skulle han visa för sin mamma när han kom hem, och för Eurykleia. Farmor hade sagt att den kanske hade spolats iland på ön från en annan strand långt borta, och kanske, kanske hade hans pappa en gång hållit den i sin hand.”

 

 


I hela sitt liv har Telemakos, Odysseus pojke, längtat efter sin pappa som han aldrig hann lära känna. Nu är kriget vid Troja slut, men Odysseus har inte kommit hem. Är de fantastiska historierna om hans äventyr bland enögda jättar, trollkvinnor och hemska monster sanna eller ej? Kommer kung Odysseus någonsin tillbaka till Ithaka?

Åren går. Snart är Telemakos en ung man och måste själv ta ansvar för sin och sitt lands framtid. Ska han bli en modig krigare om sin pappa? Eller finns det ett annat sätt att växa upp till man?

 

Odysseus pojke är en spännande äventyrsberättelse, byggd på den grekiska sagan, om Odysseus vindlande resor på havet och om hur svårt det kan vara att växa upp som son till en hjälte.

 

Se en trailer för boken här

Lyssna till ett poddsamtal mellan mig och journalisten Lisa Tallroth här

Lyssna till ett samtal med Gunnar Bolin i P1 Kultur här

Så här skriver kritikerna:

Lotta Olsson, Dagens Nyheter:

”Odysseus pojke lyckas berätta den gamla berät­telsen i en lätt, sinnrik och upprorisk version. Där finns en genuint stor kärlek till de gamla hjältarna, men också en sorgsen insikt om hur annorlunda den ärrade krigshjälten är i verklig­heten. Det skulle ha räckt med att återberätta klassikern, men Annika Thor låter det även bli en allmänmän­sklig, sårig beskrivning av hur svårt det är att förena sonens kärlek till fadern med den unge mannens övertygelse om att faderns väg aldrig kan bli hans.”

Läs hela recensionen här

Dag Hedberg, Bibliotekstjänst:

”… en välskriven allåldersbok med stark dragningskraft. Annika Thor lyfter fram eviga frågor så denna antika berättelse känns aktuell än idag. Ishtar Bäcklund Dakhils suggestiva illustrationer förstärker sago- och äventyrskaraktären.” 

Lena Kåreland, Opsis Barnkultur, nr 4/2020:

”I berättelsens mäktiga slutscen, som i några talande bilder blixtbelyser den unga människans existentiella ensamhet, gör Telemakos sitt val. Han väljer en annan väg än den fadern gått.

Odysseus ojke är en mycket väl berätad historia, fylld inte bara av spänning utan ocksv rtanke och livsvisdom. Utmärkt som högläsning för alla åldrar.”

Läs hela recensionen här

Eva Wahlström, Smålands-Posten m.fl. tidningar:

”Om utrymmet här tillät skulle jag vilja citera långa stycken om solnedgångar som hänger som gulröda plommon över bergskammen och hur doften av solvarm rosmarin och timjan stiger som ljuva moln från marken. Det är en mycket njutningsfull läsning som jag varmt skulle rekommendera för högläsning, gärna i en skara av lyssnare i olika åldrar. Det ska dock påpekas att lika ljuvt som natur kan skildras lika inlevelsefullt berättas det om bestialiska strider så att man nästan läser med blodvittring i näsan.”

Läs hela recensionen här

Simon Olofsson, Norrbottens-Kuriren:

”Annika Thor väver här en mänsklig dräkt åt krigens antika Grekland. Tillsammans med Ishtar Bäcklund Dakhils vackra illustrationer ställer Odysseus pojke flera viktiga frågor om ungdom och moral som ekar i vår egen tid.”