Tidigare böcker

Böcker för barn och ungdomar

De flesta av mina böcker går under rubriken ”ungdomsböcker”, men många av dem är egentligen allåldersböcker. Jag har också skrivit några böcker för yngre barn, från 7-årsåldern och uppåt.

Några teman återkommer ofta i mina böcker, antingen de utspelar sig i nutid, under första hälften av 1900-talet eller i senmedeltiden. Det handlar om vänskap och kärlek, om ensamhet och svek – och om vad det innebär att vara människa.

Serien om Steffi och Nelli (1996-1999)


De fyra böckerna om systrarna Steiner från Wien som kommer till Sverige som flyktingar strax före andra världskriget utkom 1996-99. De har kommit i många nya upplagor, översatts till 13 språk och dramatiserats för radio, scen och tv. Alla fyra böckerna finns också inlästa som ljudbok.

”Enastående. Med detta ord kan – nej, måste – man sammanfatta Annika Thors ungdomsromansvit.” Kvällsposten

”Ungdomsböcker kallas de ibland … Jag vill hellre kalla dem människoböcker.” Södermanlands Nyheter

I Kulturradion Kosmo 2012-01-25, med tema flyktingbarn, intervjuas jag om serien om Steffi och Nelli. Klicka här och välj programmet ”Flyktingbarn – om Gzim, Steffi och Månke”.

 

Böckerna om Steffi och Nelli i ny utgåva

Nu finns bokserien om systrarna Steffi och Nelli i mjukband med nya, vackra omslag av Sara Edström. Så här skrev Dagens Nyheters kulturredaktör Björn Wiman om nyutgåvan:

”Såväl ”En ö i havet” som de tre följande böckerna är enastående romaner. Läsare i alla åldrar grips lika starkt, inte minst av de brev – ibland återsända från okänd mottagare – som berättar för Steffi om hennes föräldrars öden i nazisternas Europa: mammans död och det flämtande hoppet om att pappan är vid liv.

I motsats till sina manliga motsvarigheter i verkligheten Harry Schein och Otto Ullmann kom Steffi och Nelli Steiner inte att stanna i Sverige efter kriget – den tidens lagar om familjeåterförening var inte alltid mildare än dagens. Men romanserien om dem är och förblir en modern svensk klassiker.” (DN 29 april 2017)

Sanning eller konsekvens (1997)

Berättelsen i Sanning eller konsekvens skrevs ursprungligen som ett filmmanus, som också blev en film i regi av regissören Christina Olofson. Boken fick Augustpriset som Årets barn- och ungdomsbok 1997 och filmmanuset belönades med en Guldbagge för bästa manus samma år. Boken är översatt till 13 språk.

Sanning eller konsekvens är en klok och inkännande skildring av ett – åtminstone för de flesta flickor och kvinnor – lika välkänt som smärtsamt triangeldrama. Utan att moralisera, utan att förenkla, men också utan att göra det oöverstigligt svårt eller till en flickornas naturlag, låter Annika Thor läsaren följa Noras plågsamma uppgörelse med sig själv.” Göteborgs-Posten

Eldfågeln (2000)

Eldfågeln är en historisk ungdomsroman om två pojkars vänskap i en dramatisk tid. Den vann förstaplatsen i kategorin 14-19 år i Bokjuryn: barnens eget val år 2000.

”Annika Thor är som knivkastaren med sina verktyg, stilistiskt säker in till döden och glittrande våghalsig i dramaturgin.” Nya Wermlands-Tidningen

Böckerna om Alva och Love (2002-2008)

Rött hjärta blå fjäril och Pirr i magen klump i halsen är två kapitelböcker om Alva och Love som blir ihop när de går i trean och gör slut när de börjat fyran. Det handlar om förstås om kärlek, men också om kompisar, svartsjuka, missförstånd och en orättvis lärare – och, inte minst, om en högt älskad kanin. Båda böckerna är illustrerade av Cecilia Torudd.

”Kärlek på riktigt.” Göteborgs-Posten

”Kärlek har inga åldersgränser och kanske är känslorna aldrig så starka som i den här åldern.” Lärarnas Tidning

Om Alva och Love handlar också fyra lättlästa böcker för nybörjarläsare, alla med färgillustrationer av Cecilia Torudd: Sova över, De nya skorna, Loves kanin och Roliga timmen.

Nu, imorgon! (2005)

En roman om fyra ungdomar i maj 1968, i en tid av revolt och sökande efter nya sätt att leva. Allt utspelar sig under en enda dag, när den ena händelsen hakar i den andra tills alla fyra strålar samman sent på natten …

Nu, imorgon! är en roman för de som drömde då och för de som drömmer nu, imorgon.” Västerbottens-Kuriren

Vad skulle du ha valt? (2008)

Måste man välja mellan bästa vännen och flickvännen? Hur gör man det i så fall? Jesper vill inte svika Abbe, men helst av allt vill han ändå vara med Annie. En samtidsberättelse i samma anda som Sanning eller konsekvens.

”Hennes skildring av den spirande förälskelsen mellan Jesper och Annie är … så bra att det börjar sticka i kinderna åtminstone på mig.” Aftonbladet

Böcker för vuxna

Motljus (2008)

En vanlig höstmorgon sätts Maries tillvaro i gungning. Hennes lugna vardag i småstadsvillan, arbetet som lärare, det långa äktenskapet med Staffan – allt som varit tryggt och självklart känns plötsligt osäkert och främmande. Ändå har egentligen ingenting hänt: bara ett fotografi och en dödsruna i morgontidningen. Ronny Berglund, den framgångsrike filmregissören, är död. Ronny, som hon inte träffat på trettio år.

Sommaren 1976 var de alla unga: Marie och Staffan, Ronny och de andra vännerna i sommarkollektivet. De drog in med sitt pick och pack i Huset, det före detta pojkhemmet på kullen vid sjön, som en fläkt av den nya tiden: frigörelsens och öppenhetens tid. Men under ytan jäste konflikterna, rivaliteten och de hemliga förälskelserna. Ronny fick Marie att känna sig sedd: men såg han henne verkligen, eller var hon bara ett motiv framför hans videokamera, som dokumenterade allt som skedde i Huset?

Motljus är en roman om relationer och om livsavgörande val, men också en berättelse om att acceptera det förflutna för att kunna gå vidare och förändra det som är.

”Annika Thor kan skriva om livsavgörande saker utan att använda stora bokstäver, utan att ställa sig i vägen.” Göteborgs-Posten

”Jag kunde omöjligt släcka ljuset på kvällarna, var bara tvungen att läsa ett kapitel till, och ett till …” Sydsvenskan

Altuns tre liv – från Anatolien till Alby, av Altun Basaran och Annika Thor (2004)

Altun Basaran är född i slutet av 50-talet i en liten by i Turkiet.  Som kurder tillhörde hennes familj en förtryckt minoritet i sitt hemland. Efter bara fem år i skolan blev hon vid femton års ålder bortgift mot sin vilja.

På 80-talet flydde Altuns man till Sverige och hit kom också Altun och de tre barnen. Här började Altuns ”andra liv” med nya möjligheter till utbildning och arbete, möjligheter som hon med glädje tog vara på.

En tragedi kom dock att ändra livets villkor. Den tredje fasen i Altuns liv blev en lång och svår kamp för att komma tillbaka till livet.

Jag träffade Altun i samband med ett författarbesök på biblioteket i Alby, och ur vårt första möte växte det samarbete som gav upphov till boken.

”Vi människor är speglar för varandra, 
säger Altun. Ja, och både vår likhet och vår olikhet utgör skäl att ta del av denna livsberättelse.” Svenska Dagbladet

Altuns tre liv är tyvärr slutsåld på förlaget men finns att låna på många bibliotek.