Film och scen

Innan jag började skriva böcker skrev jag manus för film, tv och teater. Jag har fortsatt med det och bland annat dramatiserat några av mina egna böcker. Andra dramatiker har också gjort bearbetningar för teater av ett par av mina böcker.

Film och tv i urval

Sanning eller konsekvens var från början ett filmmanus. Filmen regisserades av Christina Olofson och hade premiär 1997. Manuset belönades både med en Guldbagge för årets bästa filmmanus och med Nöjesguidens Stockholmspris i kategorin ”film”.

Läs mer

Kattbreven är en ungdomsbok av Elsie Johansson. Jag skrev manus till filmen med samma namn som också den regisserades av Christina Olofson med premiär 2001.

Läs mer

En ö i havet blev titeln på tv-serien som bygger på alla fyra böckerna om Steffi och Nelli. Jag skrev manus och Tobias Falk regisserade. Serien sändes i SVT för första gången våren 2003 och har gått i repris ett par gånger sedan dess. Den finns inte att köpa längre men kan lånas på många bibliotek. För skolor och institutioner: köp via Filmcentrum.

Dramatiseringar för radio och scenteater

En ö i havet (den första boken i serien) har också gått som lovteater i Sveriges Radio 2001, i dramatisering av Anders Nyman och regi av Anders Grönros. Tyvärr finns den inte tillgänglig på cd.

Nu, imorgon! dramatiserades av Therese Söderberg
för Unga Teater Västmanland och Maria Löfgren
regisserade förställningen på Västerås Teater 2009,
som spelades för årskurs 8 och 9 och gymnasiet.

Sanning eller konsekvens har spelats på turné av Teater Som Vi, en fri teatergrupp som själva gjort dramatiseringen.

Läs mer

Flickan från långt borta har dramatiserats av Emma Broström för Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Den spelades hösten 2015 på turné i södra Sverige. Flera uppsättningar är nu på gång i Tyskland och Danmark.

Mirabell och Astrakan – ny pjäs för 3–6 år

Hösten 2017 och våren 2018 spelas min förskolepjäs av Regionteatern Blekinge Kronoberg på turné i södra Sverige. Se spelschema på teaterns hemsida här

Regi: Maria Löfgren. Musik: Fredrik Söderberg. Scenografi/kostym: Heidi Saikkonen. Medverkande: Frida Jansdotter och Isabelle Boström.

LÅGUPPLÖSTAstrakan_MIrabell

Ur recensionerna:

”En fin berättelse om vänskap, och om att inte döma någon för sitt utseende eller – för under allt det där kan det finnas en ensam människa som bara letar efter vänskap.” Elin Thornberg, Blekinge Läns Tidning

”Själv har jag tårar i ögonen när Mirabell och Astrakan sjunger med skrovliga röster direkt från magen och till slut kan landa i sig själva, tillsammans, i en pjäs som självklart balanserar inre och yttre happening och nyttjar hela teatermaskineriet trots sin pyttelilla plats.” Hanna Höglund, Expressen

”Annika Thors text är kortfattad, närmast reducerad. Ändå innehåller den så många möjligheter. De möjligheterna har uppsättningen tagit vara på i en föreställning som både är realistisk och lyriskt fantasifull, både skrämmande och rörande vacker.” Tore Sjöqvist, Växjöbladet/Kronobergaren